Meerjaren beleidsplan

Drenthe vergrijst en ontgroent in rap tempo. Dat betekent meer ouderen die zorg nodig hebben met minder zorgmedewerkers. Tegelijkertijd neemt het aantal mantelzorgers af en neemt de kwetsbaarheid van onze ouderen toe omdat zij steeds langer thuis wonen. Omdat mensen ouder worden, krijgen zij vaker ouderdomsziekten zoals de ziekte van Parkinson of dementie. Hierdoor stijgt de zorgvraag en de complexiteit ervan. Vanuit de overheid geldt de nieuwe norm: ‘Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’. Het zijn ontwikkelingen met de nodige uitdagingen.

In de beleidsperiode 2020 – 2023 is hard gewerkt om de kwaliteit en veiligheid van onze zorg- en dienstverlening te versterken. Dit heeft o.a. geresulteerd in een ISO-certificering en invoering van de Wet Zorg en Dwang. Daar zijn we trots op. Op dit fundament bouwt Zorggroep Drenthe verder in de nieuwe beleidsperiode 2024 – 2030, met als doel ‘klaar voor de toekomst van de ouderenzorg’.

Koploper
De ouderenzorg is mensenwerk. In de nabije toekomst spelen (technologische) hulpmiddelen een steeds belangrijkere rol. Daarom zetten we nú stappen. We bouwen in deze beleidsperiode aan een nieuw fundament van de ouderenzorg na 2030. Een structurele beweging naar de nieuwe wereld van de ouderenzorg vraagt echter meer tijd. Maar in 2040 profiteren wij nog steeds van wat wij in 2030 hebben neergezet.

Zorggroep Drenthe wil de positie innemen van koploper in de transitie van de ouderenzorg. Dit doen wij langs vijf strategische thema’s: Waardevolle zorg, Werkgeluk, Innovatie, Netwerkzorg en Duurzaamheid. Elk thema staat ten dienste van de ander en zij hebben onderlinge kruisverbanden. Zo leidt bijvoorbeeld innovatie tot werkgeluk en werkgeluk weer tot betere zorg.

Onze route
Goede zorg voor onze bewoners in de locaties en cliënten thuis – nu en in de toekomst – vereist samenwerking met andere ouderenzorgorganisaties en organisaties binnen de zorgketen. Zorggroep Drenthe wil bruggen slaan tussen zorgpartijen en een leidende rol pakken in de regio. De ontwikkelingen vragen van ons om mee te veranderen. Dit betekent iets voor de organisatie en de medewerkers. Andere vormen van zorg vereisen namelijk andere werkzaamheden dan je gewend bent en het gebruik van (technologische) hulpmiddelen. Omdat de wereld om ons heen continu verandert, zijn wij gewend aan verandering. Daarom zien wij verandering ook niet als ‘moeten’, maar iets waar wij energie uit halen en blij van worden. Dit zorgt voor werkgeluk bij medewerkers en heeft een aanzuigende werking op nieuw talent.

Op het gebied van duurzaamheid nemen wij onze verantwoordelijkheid. Iets waar de maatschappij en onze medewerkers ook om vragen. Zorggroep Drenthe doet al veel op het gebeid van duurzaamheid en de komende periode zetten we hier verdere stappen in.

Lees hier ons meerjarenbeleidsplan.