Transmurale Zorgbrug van start in Groningen en Drenthe
Liefst 22 thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen in Groningen en Drenthe ondertekenen dinsdag 28 november in het Martini Ziekenhuis een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van ouderenzorg: de Transmurale Zorgbrug. Een eerdere pilot van Martini Ziekenhuis, UMCG en thuiszorgorganisaties TSN en umcGroningenThuis liet al positieve resultaten zien.
Het doel van de Transmurale Zorgbrug (TZB) is om functieverlies en de sterfte van kwetsbare ouderen te verminderen door de overgang tussen ziekenhuis en thuissituatie te verbeteren.
Hoe ouder mensen worden hoe meer kans zij hebben om in het ziekenhuis te worden opgenomen; voor ouderen vaak een ingrijpende gebeurtenis. Zij krijgen na een opname vaak te maken met functieverlies en moeite met de dagelijkse dingen die zij voor de ziekenhuisopname wel konden, zoals wassen, aankleden of boodschappen doen. Dit leidt onder andere tot afhankelijkheid, een langere opnameduur, een verhoogd risico op opname in een verpleeghuis, extra zorg in de thuissituatie en een verhoogde kans op sterfte.
Overgang van ziekenhuis naar huis
De TZB zorgt voor betere continuïteit van zorg, kortere opnameduur van kwetsbare ouderen, minder heropnames en minder functieverlies door een ziekenhuisopname. Het rust op drie pijlers: verbeteren van de zorg in het ziekenhuis, bezoeken van de patiënt in het ziekenhuis door de wijkverpleegkundige en het bieden van begeleiding thuis. Een betere overgang tussen ziekenhuis en thuis draagt bij aan minder sterfte in de eerste drie maanden na ontslag uit het ziekenhuis en vermindering van het aantal heropnames.
Wijkverpleegkundige
Bij een ziekenhuisopname wordt de kwetsbaarheid van ouderen in kaart gebracht. Een screening op de afdeling identificeert de aanwezige geriatrische problemen. De wijkverpleegkundige bezoekt de oudere al in het ziekenhuis, waardoor de overdracht tussen ziekenhuis en thuissituatie verbetert. Dezelfde wijkverpleegkundige komt daarna meerdere keren bij de oudere thuis. Hier behandelt de wijkverpleegkundige de geriatrische problemen en verifieert telkens de medicatie. Ook geeft de wijkverpleegkundige begeleiding in de eerste kwetsbare maanden na ziekenhuisopname op het gebied van activiteiten in het dagelijks leven, het sociale netwerk of wonen.
De ondertekenende partijen zijn:
- Buurtzorg Nederland
- Derkshoes
- ‘t Gerack
- Icare
- Interzorg
- Martini Ziekenhuis
- NCCZ
- Ommelander Ziekenhuis Groningen
- Oosterlengte
- Treant Ziekenhuiszorg
- Thuiszorg Comfort komma weg
- Thuiszorg De Hoven
- Thuiszorg Dichtbij
- Thuiszorg Julsinghatehuis
- TSN Thuiszorg
- umcGroningen Thuis
- Universitair Medisch Centrum Groningen
- Vredewold
- WZA
- ZINN
- Zorggroep Drenthe
- Zonnehuis Thuis