LHBTIQ+ ouderen in de zorg

Bij Zorggroep Drenthe mag iedereen zichzelf zijn en is iedereen welkom. Dat geldt voor medewerkers, maar ook voor onze bewoners en cliënten. Bij Zorggroep Drenthe geloven wij daar zo sterk in dat wij ‘uniek’ zien als een kernwaarde. Graag besteden wij aandacht aan twee initiatieven die hier bij aansluiten; de Roze 50+ ontmoetingsgroep en de Roze Loper.

Roze 50+ ontmoetingsgroep
Iedere derde woensdag van de maand kunnen ouderen die behoren tot de LHBTIQ+ bijeen komen bij de Roze 50+ ontmoetingsgroep. De groep ontmoet elkaar in café De Blaffende Vis in woonzorglocatie De Vijverhof in Assen. Deze ontmoetingsgroep is niet enkel voor bewoners van De Vijverhof maar voor alle geïnteresseerde ouderen.

Respect en veiligheid staat hoog in het vaandel
Bij de Roze 50+ ontmoetingsgroep kunnen oudere LHBTIQ+’ers elkaar ontmoeten en praten over zaken die hen bezighouden. Het kunnen persoonlijke dingen zijn, maar ook over een film of voorstelling die ze gezien hebben of waar ze gezellig een hapje hebben gegeten. Kortom, alles kan gedeeld worden. Sommigen maken ook afspraken om samen iets te ondernemen. Als iemand alleen maar aanwezig wil zijn, dan is dat ook prima. Elkaar respecteren en veiligheid bieden staat hoog in het vaandel.

Iedereen is van harte welkom
Lijkt het u leuk om eens aan te sluiten bij de Roze 50+ ontmoetingsgroep, dan bent u van harte welkom. Heeft u vragen over de ontmoetingsgroep? Dan kunt u contact opnemen met een van de begeleiders; Ton Podt: tonpodt@home.nl, 0653848778 of Marije Lugtmeier; marije.lugtmeier2@gmail.com, 0620429455.

Deelnemen aan de Roze 50+ ontmoetingsgroep is geheel kosteloos. Er is wel een ‘lief en leed potje’ waaruit een bloemetje of presentje betaalt wordt bij een feestelijke gebeurtenis of wanneer een van de deelnemers tijdelijk niet kan komen.

Roze Loper
In 2024 zet onze woonzorglocatie Spectrum in Beilen stappen in het behalen van de Roze Loper. In de jaren hierna wordt dit traject ook doorlopen voor onze andere locaties. De Roze Loper heeft tot doel de sociale acceptatie van LHBTIQ+’ers in zorg- en welzijnsinstellingen te bevorderen. Cliënten voelen zich in een Roze Loper organisatie meer gezien en voelen zich veilig in hun seksuele en genderidentiteit. Daarnaast wordt de organisatie zelf meer inclusief naar minderheidsgroepen in het algemeen.

De Roze Loper past in een modern beleid, waarbij sociale acceptatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen onmisbaar zijn. Voor ons is de stap naar het behalen van de Roze Loper een stap die naadloos aansluit op ons nieuwe meerjarenbeleidsplan.

Meer informatie over de Roze Loper vindt u op www.rozezorg.nl